Dýňové pivo, speciál Pivovaru EDEN na Roh hojnosti 2015

region:Kraj Vysočina

Pozvánka pivovaru Eden na jeho dýňové pivo.

patentní lahve

  google ikona
 

Tykev obecnou, jak se oficálně dýně nazávají, zná lidstvo jako kulturní plodinu už po tisíce let. Má svůj původ ve Střední Americe, kde ji pěstovaly indiánské kultury, a odkud byla v kolumbovské době importována i do Evropy.

Kořeny receptury na dýňové pivo se datují do doby před založením Spojených států amerických. V této zemi rovněž dodnes představují populární pivní styl, přičemž se vaří dýňová piva nejen světlá, ale i pšeničná nebo třeba dýňové stouty.

Dýňové pivo uvařené v minipivovaru EDEN v Bystřici se inspirovalo recepturou u minipivovarů v německém Berlíně, které se zejména z důvodu přilákání pozornosti turistů uchylují k různým speciálům nebo oprašují staré receptury.

Podstatou výroby dýňového piva je nahrazení části obilného sladu dýňovou dužinou. V případě bystřické receptury byl objem použitého sladu pouze 60%, zbytek surovin tvořily dýně Hokkaidó. Vzhledem k odlišné konzistenci dýní od sladu je nutné si dýně pro várku nejprve předpřipravit. Dýňové tykve jsou nejprve omyty, rozkrájeny a zbaveny jader, a po té upečeny. Takto změklá dužina je vsazena do várky s první dávkou sladu a v menším množství vody povařena. Po té je dýňový základ doplněn vodou do plného stavu várky, a do takto zchlazeného díla je vystřen zbytek sladu. Další průběh várky již odpovídá standardnímu postupu, a to infuzní i dekokční cestou.

V některých recepturách českých minipivovarů je v rámci várky použito i koření, jmenovitě skořice, hřebíček nebo kardamon. To jsme ale ve várce bystřického dýňového piva nepoužili. Specifikou bystřické receptury je naopak použití 3 druhů sladu - pšeničného, ječného a ovesného.

Dýňové pivo po uvaření a vykvašení zraje stejným způsobem jako pivo klasické, tedy nejméně 7 týdnů.

Vzhled a chuť budou moci návštěvníci posoudit na akce Roh hojnosti 31.10.-1.11.2015, na které jsme připravili 300 l tohoto speciálu o 11° síle.

Vladimír Vecheta, sládek

777 237 958

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Heřmanický speciál 13°
Ochutnáno - Pivovar Heřmanice - Ostrava (2018)
hodnocení: pivo
Heřmanický ležák 12°
Ochutnáno - Pivovar Heřmanice - Ostrava (2018)
hodnocení: pivo
Heřmanický ležák 11°
Ochutnáno - Pivovar Heřmanice - Ostrava (2018)
komentář: pivovar
Berko, Bernartice
Fejsko jsi zkoušel? ;-)
novinka
V ČR už je tolik pivovarů, jako bývalo kolem roku 1930
ČR je čím dál lepším místem pro život" (pivovarů už máme tol ...
recenze: pivo
Porter 16°
Ve vůni čokoládové pivo s příjemně kulatou a silnou čokoládo ...
komentář: pivovar
anonym
Tatras, Poprad
Pivo je zde vynikajici!!!!Cerne pivo je srovnatelne s pivem ...
komentář: pivo
anonym
Permon Angry Beer 20°
Já si dal dvě a ztěžkly mne nohy
novinka
Pivní pomoc během chřipkové epidemie
To bychom nebyli my, kdybychom se vám v době chřipkové epide ...
komentář: články
anonym
Trapistická piva
Občas jsem na tato piva narazil, nevěděl jsem však o nich ni ...
komentář: pivovar
anonym
recenze: pivo
Jarošovský Šohaj 14°
Ač deklarováno jako světlé, je takřka polotmavé.Vůně po alko ...
recenze: pivo
Podskalák 10°
Krásně zlatavá barva s perfektní čirostí má jiskru! Pěna ryc ...
nový pivovar
novinka
Samson se odrazil ode dna
Pivovar Samson loni meziročně zvýšil tržby o 6,3 %. Prodej p ...