Podřipský rodinný minipivovar

region:Ústecký kraj

Obec Ctiněves najdete pod horou Říp. Zde se pivo čerstvě vaří tradiční metodou, jen pomocí vody, chmele, sladu a pivovarských kvasnic. Nic neředí, nepasterizují a nefiltrují.

logo Podřípského pivovaru
  google ikona
 

Nynější majitel pivovaru, pan Aleš Lípa dostal v 90. letech v restituci vrácený statek z 19. století, polnosti a také chmelnici. Lípova rodina převzala majetek v zanedbaném stavu a postupně ho dává do pořádku. Přes následné pěstování chmele se pan Lípa postupně propracoval k myšlence, že si splní svůj sen o vlastním pivovaru. Zmíněný sen zrál celé desetiletí, než společně s celou rodinou začal před třemi lety s rekonstrukcí staré stodoly svépomocí. Kompletní technologii, včetně montáže do pivovaru dodaly Pacovské strojírny. „Letos jsme koncem dubna pivovárek zkolaudovali a 2. května obdrželi potvrzení od Celní správy.“

Srdcem rodinného pivovárku je dvounádobová měděná varna o objemu 5.5hl, umístěná v budoucí restauraci. Mladé pivo je odsud stáčeno přes chladič mladiny do otevřené spilky, na kterou je pan Lípa patřičně hrdý. Dále pivo putuje do plášťově chlazených ležáckých tanků. Díky velkorysému prostoru stodoly zbývá stále dost místa pro případné rozšiřování výstavu.

Zkušený sládek, pan František Procházka ze žateckého Chrámu chmele a piva v současné době zaučuje za plného provozu zetě pana Lípy, takže označení „rodinný“ pivovar brzy bude skutečně na místě. Malý pivovar ve Ctiněvsi nepoužívá k výrobě vodu studniční, ale z řadu, pro kterou vodárny garantují potravinářskou kvalitu. Protože je ale hodně tvrdá, musí ji upravovat. Další surovinou je moravský slad ze Záhlinic a kvasnice dodávané z Žateckého pivovaru.

V budoucnu chce Aleš Lípa využít vlastnoručně vypěstovaný český poloranný červeňák z vlastních pětihektarových chmelnic. Statek je vybavený malou česačkou i sušárnou chmele. Pěstitel je členem Chmelařského družstva Žatec.

Nekuřácká restaurace a venkovní předzahrádka sice ještě nejsou v provozu, ale už teď se můžete zastavit a ochutnat uvařené a načepované pivo pod Řípem. Snad se vše stihne ještě během letošních prázdnin. Na čepu bude trvale světlá 10° a 11°, dále pak v létě pšeničné, které se bude příležitostně střídat se speciály. Oficiální název pro místní pivo vzejde z návrhů jeho příznivců. Odhadovaný výstav pivovaru se zatím předpokládá cca 1000 hl ročně. Nejbližší malé pivovary jsou v Litoměřicích a další až v Praze, takže odbyt by pro malý pivovar měl být zajištěn.

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
recenze: pivo
Sauvin
Opravdu velice zvláštní pivní hybrid. Lehce mléčně navinulá ...
nové pivo
hodnocení: pivo
Plešatá desítka 10°
Ochutnáno 5.8.2017 na Pivopění ve Frýdku.
novinka
Pivo nemá kdo vařit. Je málo sládků.
Chybí sládkové. Když už se nějaký na trhu objeví, nemá č ...
komentář: pivovar
anonym
Český Krumlov
Pivo z roku 2017 je úplně něco jiného, než v roce 2016. Neza ...
novinka
Nové etikety pivovaru Bakalář
Od 1. prosince můžete narazit na nové etikety pivovaru Bakal ...
novinka
Žatec usiluje o zápis na seznam UNESCO
Žatec má za sebou obhajobu žádosti o zápis chmelařských pamá ...
komentář: pivovar
Groll, Plzeň
Sice minipivovar Groll nějakou dobu upadal a skomíral, zavír ...
nový pivovar
recenze: pivo
Murky Creek 14,5°
Ve vůni citrusy. Sladovost je výborně skloubená se středně silnou hořkostí.
recenze: pivo
Bc.
Bernard Polotmavá 12°
Tmavší mahagonová jiskrná barva, pěna špinavě bílá, krémová ...
komentář: pivo
anonym
Primátor Weizenbier 12°
Pivo roku 2013 na svěťě.Lepší pivo jsem v živoťe nepil.
komentář: pivo
anonym
Monarchie 13°
V pivaru Loď bylo jemné, vonelo po kávě, chutnalo po čoko. M ...