Diskuze k článku

Pivní styly

řazeno podle vláken  seřadit podle času
Překlep
https://www.beerweb.cz/pivni-styl/22-steam-beer-california-common ... (v textu) chladící štoky ne stoky.
23. 10. 2017 12:46:42 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Překlep
Moro je jako vždy bystrý a pozorný! Automatická oprava textu slovo štoky neznala. Děkujeme za upozornění ;-)
23. 10. 2017 18:23:50 BeerWeb Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
Rozdíly mezi kvašením
Jak to napsat? Mno, při ukončení obou kvašení (svrchního i spodního) kvasinky usedají na dno = dle toho bych neusuzoval na druh kvašení. Jak to vlastně je - spodní kvasinka - si tak bloudí mladinou, zpracovává cukr (na alkohol + CO2 + teplo) a rozmnožuje se pučením. Na spilce je deka, která se sbírá. Spodní kvasinka je schopna pracovat i při teplotách blízkých nule - toho se využívá při ležení piva a jeho dosycování CO2. Její horní hranice pro práci je 15°C (pomineme-li styl jako je California Common, kde je teplota vyšší). Svrchní kvasinka - dělá totéž, jen se shlukuje na hladině mladiny. Pracuje obvykle od 15 do 24°C (u stylu saisson i výše). Je vitálnější, rychleji se rozmnožuje. Ale po skončení hlavního kvašení i ona sedá ke dnu nádoby. Při teplotách pod 10°C přestává pracovat. Závěr - důležitá je TEPLOTA nikoli to, kde kvasinky skončí po kvašení. Omlouvám se za přílišnou stručnost.
25. 10. 2017 7:15:56 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Rozdíly mezi kvašením
Pěkný výklad. Jejich chování popisuješ přesně. Jen si myslím, že páni vědci byli větší hlavy, když vymýšleli jejich hlavní rozlišení pro pivovarské účely. Kvasinka je živý organizmus, který se přizpůsobuje svému prostředí, takže i spodní se přizpůsobí vyšší teplotě a naopak... Kdyby se to mělo rozlišovat podle teplot, tak by byly kvasinky rozdělovány na teplomilné a chladnomilné, ale z nějakého důvodu nejsou (u rozdělení bakterií a plísní to holt stálo za to.) Savci jsou také pojmenovaní podle toho, že po narození sajou mléko. Nejsou pojmenovaní jako živorodci, nebo srstnatci, což je asi také společný znak. Asi to rozdělení má vyšší důvod, jako je třeba výsledek jejich snažení, který nese rozdílné rysy. (Můžeš se zeptat třeba na VÚPS?)
25. 10. 2017 13:04:08 Milan K Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
RE:Rozdíly mezi kvašením
Promiň, ale Tvoje srovnávání se savci není na místě - je vcelku zavádějící. Trvám na tom, že dělit kvasinky podle toho, kde se pohybují není vhodné. Ano kvasinka jako živý organismus je adaptabilní, nicméně teplota je rozhodně vhodnější kritérium. Nicméně nejsem adminem tohoto webu, jen píši svůj názor. I svrchní kvasinka skončí na dně - to je neotřesitelný fakt.
25. 10. 2017 14:19:46 Moro Reagovat  piktogram reakce k příspěvku
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
recenze: pivo
Sauvin
Opravdu velice zvláštní pivní hybrid. Lehce mléčně navinulá ...
nové pivo
hodnocení: pivo
Plešatá desítka 10°
Ochutnáno 5.8.2017 na Pivopění ve Frýdku.
novinka
Pivo nemá kdo vařit. Je málo sládků.
Chybí sládkové. Když už se nějaký na trhu objeví, nemá č ...
komentář: pivovar
anonym
Český Krumlov
Pivo z roku 2017 je úplně něco jiného, než v roce 2016. Neza ...
novinka
Nové etikety pivovaru Bakalář
Od 1. prosince můžete narazit na nové etikety pivovaru Bakal ...
novinka
Žatec usiluje o zápis na seznam UNESCO
Žatec má za sebou obhajobu žádosti o zápis chmelařských pamá ...
komentář: pivovar
Groll, Plzeň
Sice minipivovar Groll nějakou dobu upadal a skomíral, zavír ...
nový pivovar
recenze: pivo
Murky Creek 14,5°
Ve vůni citrusy. Sladovost je výborně skloubená se středně silnou hořkostí.
recenze: pivo
Bc.
Bernard Polotmavá 12°
Tmavší mahagonová jiskrná barva, pěna špinavě bílá, krémová ...
komentář: pivo
anonym
Primátor Weizenbier 12°
Pivo roku 2013 na svěťě.Lepší pivo jsem v živoťe nepil.
komentář: pivo
anonym
Monarchie 13°
V pivaru Loď bylo jemné, vonelo po kávě, chutnalo po čoko. M ...