Berliner Weisse

Berlínská specialita od 16. stol., původně z Hamburku. Pšeničné pivo (min. 50% podílu pšeničného sladu), vyráběné za pomocí mléčných bakterií (Lactobacillus). Díky tomu má pivo nízké pH a je kyselejší. Pro svou elegantní a osvěžující chuť si pivo u Napoleonovy armády vysloužilo pojmenování „šampaňské severu“. V 19. stol. bylo toto pivo natolik populární, že jej vyrábělo 700 pivovarů. Pivo má slámovou barvu a rychle mizící pěnu. Chuť je mírně chlebová, ostře trpká, kyselá (mírně citrónová nebo jablečná, nikdy ne octová). Po odeznění silné kyselosti doznívají lehké esterové tóny (citrónová nebo jablečná). Chmel má podobně jako u piva Lambic pouze konzervační funkci a v chuti piva není žádoucí. Dokonce se nepřidává ani do varného kotle, ale pouze do rmutu. Tradičně se podává ve sklenici připomínající šampaňskou, o teplotě 7 – 10 °C. Při podávání se může přílišná kyselost dosladit kapkou malinového sirupu, nebo zeleným bylinným sirupem z Mařinky vonné (Waldmeister). Velmi slabé a osvěžující pivo se stupňovitostí 7 až 8 % EPM je typické nízkým obsahem alkoholu (2,8-4,0% obj.).
Slad: pšeničný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé
Podobné styly: Weissbier/ Weizenbier, Lambic
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Raven Double Black Cream IPA 20°
Výborná tmavá a velmi silná Double IPA chuti hořké čokolády, ...
hodnocení: pivo
Sibeeria Zima 2016 24°
Celkem dobrý Barley Wine od Ruslana ze Sibeerie, ochutnaný 30.12.2016 v pivním baru BeerGeek.
hodnocení: pivo
Sibeeria Lollihop IPA 15°
Velmi dobrá IPA vyšší hořkosti, ochutnaná mnohokrát, poprvé ...
recenze: pivo
Yetti 11°
Nevýrazné nakyslé v podstatě nijaké pivo s hořkostí pelyňku v ocase. Nic moc
novinka
ČR: o pivo v plechu roste zájem
První plechovkové pivo se objevilo v USA již před 80ti lety. ...
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Boršov, Praha
Personalu jde jen o nase penize, pivo obstojne standardni, a ...
recenze: pivo
Řeholník 16°
Piva typu IPA příliš nevyhledávám, ale tohle mne příjemně př ...
recenze: pivo
Konrad Christmas Beer
Pivo od Konrada mi chutná, a tak jsem nemohl nevyužít přílež ...
komentář: pivovar
anonym
Millénium, Ústí nad Labem
Výborné pivko plné chuti. Čím víc ho piju, tím víc chutná! J ...
novinka
František Ondřej Poupě
Do oboru pivovarství zavedl teploměr. Naučil sládky vařit pi ...
komentář: pivo
anonym
Rakovar 560
Tohle pivko se objevilo na Vánoce 2017 v Bille, a tak jsem h ...
novinka
Česká republika: výstav a export piva a sladu
Čísla výstavu, výroby a exportu Českého pivovarství za rok 2 ...
komentář: pivo
anonym
Bertold Světlé výčepní 3,5%
Je to nejlepší pivo na českém trhu sládek má zlaté ručičky.