Old Ale

Silně sladové pivo, silně prokvašené, s nízkým řízem, s tmavě jantarovou, velmi tmavě hnědou, až černou barvou. Vysoký obsah dextrinů způsobuje přirozený zákal. Aromatické slady se projevují sladovou, nasládlou chutí, až chutí po hnědém cukru, dále hřejivá alkoholová i ovocná chuť (rozinky). Kyselými tóny chutě může připomínat víno, a nebo černý rybíz. Silnější verze mohou mít podobnost s portským vínem. Některé pivovary pro dosažení vyšší kyselosti přidávají po primárním kvašení i kvasinky Brettanomyces lambicus. Zatímco je znak stárnutí piva nežádoucí, u Old Ale lze v malé míře objevit charakteristické rysy stárnutí běžně (mléčná nakyslost, oxidace, kůže, vinařská nakyslost atd.). Využíval se k míchání s jinými druhy piva, proto byl dříve známý jako „Stock Ale“. Pro míchání se toto pivo dlouho skladovalo, proto neslo běžně známky stárnutí. Sladovější verze vařená zpravidla na zimu se označuje jako "Winter Warmer". Obsah alkoholu se pohybuje mezi 4 až 12% obj..
Slad: ječný
Kvašení: svrchní
Druh: tmavé, polotmavé, jiné
Podobné styly: Ječná piva, Barley Wine
Původ: Anglie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Raven Double Black Cream IPA 20°
Výborná tmavá a velmi silná Double IPA chuti hořké čokolády, ...
hodnocení: pivo
Sibeeria Zima 2016 24°
Celkem dobrý Barley Wine od Ruslana ze Sibeerie, ochutnaný 30.12.2016 v pivním baru BeerGeek.
hodnocení: pivo
Sibeeria Lollihop IPA 15°
Velmi dobrá IPA vyšší hořkosti, ochutnaná mnohokrát, poprvé ...
recenze: pivo
Yetti 11°
Nevýrazné nakyslé v podstatě nijaké pivo s hořkostí pelyňku v ocase. Nic moc
novinka
ČR: o pivo v plechu roste zájem
První plechovkové pivo se objevilo v USA již před 80ti lety. ...
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Boršov, Praha
Personalu jde jen o nase penize, pivo obstojne standardni, a ...
recenze: pivo
Řeholník 16°
Piva typu IPA příliš nevyhledávám, ale tohle mne příjemně př ...
recenze: pivo
Konrad Christmas Beer
Pivo od Konrada mi chutná, a tak jsem nemohl nevyužít přílež ...
komentář: pivovar
anonym
Millénium, Ústí nad Labem
Výborné pivko plné chuti. Čím víc ho piju, tím víc chutná! J ...
novinka
František Ondřej Poupě
Do oboru pivovarství zavedl teploměr. Naučil sládky vařit pi ...
komentář: pivo
anonym
Rakovar 560
Tohle pivko se objevilo na Vánoce 2017 v Bille, a tak jsem h ...
novinka
Česká republika: výstav a export piva a sladu
Čísla výstavu, výroby a exportu Českého pivovarství za rok 2 ...
komentář: pivo
anonym
Bertold Světlé výčepní 3,5%
Je to nejlepší pivo na českém trhu sládek má zlaté ručičky.