Saison / Farmhouse Ale

Letní, sezónní styl ve francouzsky mluvící části Belgie regionu Wallonia. Osvěžující a lehké pivo bylo dle tradice vařeno v chladných měsících a poté uskladněno pro potřeby sezónních pracovníků na farmách. Toto „sezónní“ pivo bylo původně vařeno z různých směsí obilnin, každý rok trochu jinak, v závislosti na obsahu sil. Vždy bylo vařeno z velké části z pšenice, ale výjimkou není ani oves, žito nebo špalda. Dokvašováno probíhá v lahvích. Může být přidán i cukr, nebo med. Proto má Saison vysoký a šumivý říz, s velmi suchým dozníváním. Silně aromatická vůně oplývá citrusovými estery (pomeranče nebo citrony) a pikantními až kořeněnými tóny. Jemné doplňkové přísady bylin nebo koření nejsou při výrobě neobvyklé, ale neměly by dominovat. Chuť je slabá až středně silná a nese stejné prvky jako vůně. Navíc je chuť doplněna slabým až jemným sladovým charakterem. Kyselost může být přítomna na místo hořkosti. Široká škála bylin nebo koření opět jen doplňují ovocnost a kyselost v chuti. Dříve nízkoalkoholické (okolo 3,5 % obj.), dnes se většinou pohybuje mezi 5 - 8 % obj..
Slad: ječný, pšeničný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, jiné
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Raven Black Label #2 Ice Double IPA
Tohle už má blíže ke sladkému dezertnímu nebo portskému vínu ...
hodnocení: pivo
Asfalt Extreme Stout 20°
Ochutnány verze 2014, 2015 a 2016 většinou na festivalech Sl ...
recenze: pivo
Yetti 11°
Nevýrazné nakyslé v podstatě nijaké pivo s hořkostí pelyňku v ocase. Nic moc
novinka
ČR: o pivo v plechu roste zájem
První plechovkové pivo se objevilo v USA již před 80ti lety. ...
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Boršov, Praha
Personalu jde jen o nase penize, pivo obstojne standardni, a ...
recenze: pivo
Řeholník 16°
Piva typu IPA příliš nevyhledávám, ale tohle mne příjemně př ...
recenze: pivo
Konrad Christmas Beer
Pivo od Konrada mi chutná, a tak jsem nemohl nevyužít přílež ...
komentář: pivovar
anonym
Millénium, Ústí nad Labem
Výborné pivko plné chuti. Čím víc ho piju, tím víc chutná! J ...
novinka
František Ondřej Poupě
Do oboru pivovarství zavedl teploměr. Naučil sládky vařit pi ...
komentář: pivo
anonym
Rakovar 560
Tohle pivko se objevilo na Vánoce 2017 v Bille, a tak jsem h ...
novinka
Česká republika: výstav a export piva a sladu
Čísla výstavu, výroby a exportu Českého pivovarství za rok 2 ...
komentář: pivo
anonym
Bertold Světlé výčepní 3,5%
Je to nejlepší pivo na českém trhu sládek má zlaté ručičky.