Witbier/ Belgian White

„Bílé" belgické pivo „Wit“ pochází z oblasti Leuvenu a Hoegaardnu. Historie tohoto stylu je dlouhá více jak 400 let. Styl skoro zanikl, ale v padesátých letech minulého století ho oživil pivovar Hoegaarden. Je to pivo osvěžující, řízné, kalné, kořeněné, ovocné, šumivé a velmi světlé až slámové (barva 4 – 10 j. EBC). Vzhled může mít až mléčné zakalení. Můžeme zaznamenat špetku koření a bylinek, především koriandru a kůry hořkého pomeranče, hřebíčku, či badyánu, které se přidávají při výrobě. Specifikem ve výrobě je užití nesladované pšenice v množství okolo 50 %. Tím se liší například od německých pšeničných piv, že v něm nejsou patrny prvky banánu. Typickým varním způsobem je vícestupňová infuze. Piva mají slabou chmelovou hořkost a žádné nebo velmi slabé chmelové aroma (10 – 17 j. EBC). Jsou mírně kyselá, méně plná, se slabším obsahem esterů a neobsahují diacetyl. Podávají se o sklepní teplotě. V nejlepší kondici je čerstvý Witbier. Jedná se o lehčí piva s obsahem alkoholu kolem 4,5 - 5,5% obj..
Slad: pšeničný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, jiné
Podobné styly: Weissbier/ Weizenbier
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Raven Black Label #2 Ice Double IPA
Tohle už má blíže ke sladkému dezertnímu nebo portskému vínu ...
hodnocení: pivo
Asfalt Extreme Stout 20°
Ochutnány verze 2014, 2015 a 2016 většinou na festivalech Sl ...
recenze: pivo
Yetti 11°
Nevýrazné nakyslé v podstatě nijaké pivo s hořkostí pelyňku v ocase. Nic moc
novinka
ČR: o pivo v plechu roste zájem
První plechovkové pivo se objevilo v USA již před 80ti lety. ...
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Boršov, Praha
Personalu jde jen o nase penize, pivo obstojne standardni, a ...
recenze: pivo
Řeholník 16°
Piva typu IPA příliš nevyhledávám, ale tohle mne příjemně př ...
recenze: pivo
Konrad Christmas Beer
Pivo od Konrada mi chutná, a tak jsem nemohl nevyužít přílež ...
komentář: pivovar
anonym
Millénium, Ústí nad Labem
Výborné pivko plné chuti. Čím víc ho piju, tím víc chutná! J ...
novinka
František Ondřej Poupě
Do oboru pivovarství zavedl teploměr. Naučil sládky vařit pi ...
komentář: pivo
anonym
Rakovar 560
Tohle pivko se objevilo na Vánoce 2017 v Bille, a tak jsem h ...
novinka
Česká republika: výstav a export piva a sladu
Čísla výstavu, výroby a exportu Českého pivovarství za rok 2 ...
komentář: pivo
anonym
Bertold Světlé výčepní 3,5%
Je to nejlepší pivo na českém trhu sládek má zlaté ručičky.