Gose

Gose je svrchně kvašené nefiltrované pšeničné pivo, které obsahuje minimálně 50% pšeničného sladu. Má slámově žlutou barvu a velmi unikátní a osvěžující nakyslou chuť, kterou získává díky mléčnému kvašení, s kořennými tóny mletého koriandru, ostrostí po špetce soli a velmi slabou chmelovou hořkostí. Pro zjemnění kyselosti se může podávat s přídavkem sirupu („mit Schuss“). Starobylý německý pivní styl, původem z města Goslar, kde vznikl zhruba na počátku 18. století. Od 19. století je spojován tradičně s Lipskem, které ho proslavilo. S uzavíráním pivovarů postupně v 60. letech minulého století vymizel, ale v 80. letech se dočkal oživení. Díky své technologické složitosti při ošetřování piva, která po jeho distribuci ležela na bedrech hostinských, bylo pivo několikrát zatraceno a znovu několikrát krkolomně obnoveno různými nadšenci. V současnosti je obnovené Gose doma jen v minipivovaru Gosebrauerei Bayerischer Bahnhof, kde se vyrábí a ve specializované restauraci Ohne Bedenken (v severní čtvrti Gohlis), která se jako poslední zasloužila o jeho obnovu. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 4 až 7% obj..
Slad: pšeničný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Raven Black Label #2 Ice Double IPA
Tohle už má blíže ke sladkému dezertnímu nebo portskému vínu ...
hodnocení: pivo
Asfalt Extreme Stout 20°
Ochutnány verze 2014, 2015 a 2016 většinou na festivalech Sl ...
recenze: pivo
Yetti 11°
Nevýrazné nakyslé v podstatě nijaké pivo s hořkostí pelyňku v ocase. Nic moc
novinka
ČR: o pivo v plechu roste zájem
První plechovkové pivo se objevilo v USA již před 80ti lety. ...
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Boršov, Praha
Personalu jde jen o nase penize, pivo obstojne standardni, a ...
recenze: pivo
Řeholník 16°
Piva typu IPA příliš nevyhledávám, ale tohle mne příjemně př ...
recenze: pivo
Konrad Christmas Beer
Pivo od Konrada mi chutná, a tak jsem nemohl nevyužít přílež ...
komentář: pivovar
anonym
Millénium, Ústí nad Labem
Výborné pivko plné chuti. Čím víc ho piju, tím víc chutná! J ...
novinka
František Ondřej Poupě
Do oboru pivovarství zavedl teploměr. Naučil sládky vařit pi ...
komentář: pivo
anonym
Rakovar 560
Tohle pivko se objevilo na Vánoce 2017 v Bille, a tak jsem h ...
novinka
Česká republika: výstav a export piva a sladu
Čísla výstavu, výroby a exportu Českého pivovarství za rok 2 ...
komentář: pivo
anonym
Bertold Světlé výčepní 3,5%
Je to nejlepší pivo na českém trhu sládek má zlaté ručičky.