Trappist

Trappist – klášterní pivo. V tomto případě se nejedná o pivní styl v pravém smyslu, ale spíše o charakteristickou značku na pivním trhu, která má přísná kritéria týkající se kvality, striktních pravidel výroby a distribuce. Trapistická piva nejsou přesně definována. Mohou být světlá, polotmavá, tmavá, v široké škále stupňovitosti a obsahu alkoholu. Některá trapistická piva jsou dokonce i spodně kvašená, ale těch je mizivá menšina. Ochranná značka „Trappist Ale"" z roku 1997 vymezila na trhu originální piva vyrobená v Trapistických klášterech řádem trapistů. Na kláštery jsou uplatňována přísná pravidla nejen na majetkové poměry a odvádění zisku z výroby, ale pivo smějí vařit pouze mniši. Z tohoto důvodu je na světě pouze jedenáct trapistických pivovarů. Mniši mohou prakticky vařit jakákoliv piva, ale vždy je v jejich portfoliu Dubbel a Tripel. Piva jsou to velmi rozmanitá, nejčastěji s vysokou hořkostí, ovocnou, slabě nakyslou chutí a vůní. Jsou vařena infuzním způsobem, za přídavku tekutého cukru, který se přidává spolu s kvasnicemi i do lahví před plněním. Obvykle se pro kvašení používají belgické kmeny kvasinek, které jsou charakteristické produkcí vyšších alkoholů, esterů a fenolů. Distribuce piva v lahvích je dominantní. Typické je pro tato piva kvašení při vysokých teplotách (20-25°C), velmi dlouhé ležení a dlouhá doba trvanlivosti. V lahvi dochází k druhé fermentaci, přidáním kvasnic (může způsobit zákal, popřípadě usazeninu). Datum spotřeby se na etiketách pohybuje na dobu 4 – 5 let, ale může to být i déle. Obsah alkoholu se pohybuje od 4 do 12 % obj. a extrakt původní mladiny od 12,5 do 25% EPM. Sklenice pro pití tohoto piva jsou kalichy, či poháry dle tloušťky skla. Bohatá a ulpívající piva na skle je také znakem trapistických piv.
Slad: ječný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, tmavé, polotmavé, jiné
Původ: Belgie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
recenze: pivo
Sauvin
Opravdu velice zvláštní pivní hybrid. Lehce mléčně navinulá ...
nové pivo
hodnocení: pivo
Plešatá desítka 10°
Ochutnáno 5.8.2017 na Pivopění ve Frýdku.
novinka
Pivo nemá kdo vařit. Je málo sládků.
Chybí sládkové. Když už se nějaký na trhu objeví, nemá č ...
komentář: pivovar
anonym
Český Krumlov
Pivo z roku 2017 je úplně něco jiného, než v roce 2016. Neza ...
novinka
Nové etikety pivovaru Bakalář
Od 1. prosince můžete narazit na nové etikety pivovaru Bakal ...
novinka
Žatec usiluje o zápis na seznam UNESCO
Žatec má za sebou obhajobu žádosti o zápis chmelařských pamá ...
komentář: pivovar
Groll, Plzeň
Sice minipivovar Groll nějakou dobu upadal a skomíral, zavír ...
nový pivovar
recenze: pivo
Murky Creek 14,5°
Ve vůni citrusy. Sladovost je výborně skloubená se středně silnou hořkostí.
recenze: pivo
Bc.
Bernard Polotmavá 12°
Tmavší mahagonová jiskrná barva, pěna špinavě bílá, krémová ...
komentář: pivo
anonym
Primátor Weizenbier 12°
Pivo roku 2013 na svěťě.Lepší pivo jsem v živoťe nepil.
komentář: pivo
anonym
Monarchie 13°
V pivaru Loď bylo jemné, vonelo po kávě, chutnalo po čoko. M ...