Novinky ve světě pivovarnictví

Stejně jako jiná odvětví průmyslu i ten pivovarský neustále hledá pokrokové metody. V některých případech to jsou pivovarské metody, které jen snižují náklady na výrobu na úkor kvality, ale najdou se i případy, které prospívají vývoji pivovarnictví ve všech směrech. Těmi jsou třeba nové hybridy kvasinek, nebo nové PET lahve, které nezhoršují kvalitu piva.

spilka

  google ikona
 

Nové kmeny kvasinek

Ve výzkumném centru VTT ve Finsku se tamním laborantů podařilo vytvořit hybrid dvou kmenů kvasinek Saccharomyces cervisiae a Saccharomyces eubayanus. Tento nový hybrid kvasinek by měl umožnit vykvasit klasický ležák s lepšími senzorickými vlastnostmi a s lepší stabilitou piva. Kvasinky také kvasí rychleji a s vyšším obsahem vyprodukovaného alkoholu. Podle finských vědců by měly nové kvasinky rozšířit paletu chutí ležáků. O čerstvou novinku okamžitě projevily zájem finské pivovary a nedlouho na to i mezinárodní pivovary. Finští vědci mají v plánu vytvořit i nízkokalorické pivo, které by chutnalo stejně jako jeho běžná verze.

Je zřejmé, že nový hybridní kmen zajímá velké pivovary kvůli snížení nákladů na výrobu, ale pokud se vlk nažere a kozičky zůstanou celé, na své si přijde i spotřebitel.

Zdroj: Newsweek

plastové lahve

Nové plastové láhve

Rozmach plastových lahví je samozřejmě přímo úměrný době, ve které žijeme, ale tento obal je mezi spotřebiteli obecně spojován s nižší kvalitou piva. Českému pivaři stačí pohled do regálů supermarketů…

Japonská společnost Kirin, produkující tamní populární pivo nedávno uzavřela dohodu se společností Mitsubishi Plastics o odběru nových plastových lahví, které nepropouští plyn. Lahve vyrobené společností Mitsubishi Plastics totiž obsahují speciální vrstvu, která úniku plynů brání. Z klasických PET lahví se totiž plyn vytrácí a tím se samozřejmě snižuje kvalita skladovaného piva. Nové láhve budou zároveň přepravovány v balících, které zabrání tomu, aby se k nim během cesty dostalo sluneční světlo a ovlivnilo jejich chuť.

Ač je menší šance, že se lahve při transportech rozbijí, jsou lehčí, častěji jsou vyráběny větších objemů, nejsou zrovna oblíbené po celé zemi. Jako levnější alternativu lahvovaného piva je však čím dál tím častěji využívají i minipivovary. Až se někdy budete na nějakého „PETkaře“ v hospodě dívat skrz prsty, pamatujte na to, že pro „ledničkový“ transport je PET lahev naopak lepší než džbánek!

Zdroj:Japan Real Time

Diskuze

Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Straropramen granát
Ochutnáno - Staropramen Naše Hospoda - U Baumanů - Praha (2017)
hodnocení: pivo
Straropramen černý
Ochutnáno - Staropramen Naše Hospoda - U Baumanů - Praha (2017)
hodnocení: pivo
Staropramen nefiltrovaný
Ochutnáno - Staropramen Naše Hospoda - U Baumanů - Praha (2017)
recenze: pivo
HD Hoptimist IPA 15°
Poměrně dost nachmelené silnější pivo významné hořkosti. Chy ...
recenze: pivo
Bc.
Primus
Svítivě zlatá barva se sněhovou, bublinovatou a plytkou pěno ...
recenze: pivo
Bc.
Bernard IPA - India Pale Ale
Téměř čirá barva, velmi světlá. Pěna vzdušná, připomíná našl ...
komentář: pivo
Sibeeria/Freigeist/Raven Ikaros
Zajímavá doplňující informace. Člověk be čekal, že bylo uvařeno v Ravenu
komentář: pivo
Sibeeria/Freigeist/Raven Ikaros
vařeno v pivovaru Eittinger Fischer Bräu
komentář: pivovar
anonym
Riegrovka, Olomouc
Moc dobrá pivka.
komentář: pivovar
anonym
U Čápa, Příchovice
Mohu doporučit, pivo bylo chutné a obsluha výborná. Jsem sbě ...
novinka
Test ukazuje, že Český ležák je lepší.
MF DNES otestovala dvanáct světlých čepovaných ležáků z velk ...
komentář: pivo
anonym
Valašský Vojvoda 12°
Prostě skvělé musíš zkusit.
komentář: pivovar
U Zlatého Srnce, Srní
Se zmenou provoznich doslo ke zhorseni obsluhy i jidla. Puvo ...
novinka
Právovárečné měšťanstvo se soudí s Prazdrojem
Soud v Praze neuznal nárok na ochranné známky Prazdroje Práv ...
komentář: články
Pivní styly
Promiň, ale Tvoje srovnávání se savci není na místě - je vce ...
komentář: články
Pivní styly
Pěkný výklad. Jejich chování popisuješ přesně. Jen si myslím ...
komentář: články
Pivní styly
Jak to napsat? Mno, při ukončení obou kvašení (svrchního i s ...