Ječná piva

Obecně se jedná o svrchně kvašená piva, která takto označují anglicky mluvící země, stejně jako označení lager pro spodně kvašená piva. Označení piva Ale je pro svrchně kvašené pivo, jehož základem je ječný slad. Kvasnice Saccharomyces cerevisiae umožňují pivu kvasit rychle, při vyšších teplotách (Belgická Ale až přes 25 °C). Pivo dostává při svrchním kvašení především ovocné tóny. V 15. století byl z Nizozemska do Anglie zavezen chmel. Výraz „pivo" byl postupně zaveden pro várku sladového nápoje s přidáním chmele. U většiny Ales je chmel rovněž přidáván do kvasných kádí po ukončení hlavní fermentace, anebo během ležení piva do ležáckých tanků. Pro tento účel se používají vysoce aromatické chmely (Anglie, Amerika, Austrálie, Nový Zéland).Je to středně silné až silné, hluboce prokvašené pivo s vyšší hořkostí a celou škálou barev a pestrostí stupňovitosti. Často má výrazné ovocné aroma. Díky výraznému prokvašení zanechává sušší a mírně trpkou stopu v ústech. Ale je hlavně rozšířen v anglicky mluvících zemích. Ve Velké Británii ještě donedávna převyšoval prodejem ležáky. V posledních letech se hlavně na území USA šíří tzv. „craft beer“, kde mají silně chmelená Ale své dominantní zastoupení. V zemích původu se tato piva čepují do nízkých pohárů, bez rezervoáru pěny.
Slad: ječný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, tmavé, polotmavé, jiné
Podobné styly: India Pale Ale (IPA), Pale Ale
Původ: Anglie
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Raven Black Label #2 Ice Double IPA
Tohle už má blíže ke sladkému dezertnímu nebo portskému vínu ...
hodnocení: pivo
Asfalt Extreme Stout 20°
Ochutnány verze 2014, 2015 a 2016 většinou na festivalech Sl ...
recenze: pivo
Yetti 11°
Nevýrazné nakyslé v podstatě nijaké pivo s hořkostí pelyňku v ocase. Nic moc
novinka
ČR: o pivo v plechu roste zájem
První plechovkové pivo se objevilo v USA již před 80ti lety. ...
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Boršov, Praha
Personalu jde jen o nase penize, pivo obstojne standardni, a ...
recenze: pivo
Řeholník 16°
Piva typu IPA příliš nevyhledávám, ale tohle mne příjemně př ...
recenze: pivo
Konrad Christmas Beer
Pivo od Konrada mi chutná, a tak jsem nemohl nevyužít přílež ...
komentář: pivovar
anonym
Millénium, Ústí nad Labem
Výborné pivko plné chuti. Čím víc ho piju, tím víc chutná! J ...
novinka
František Ondřej Poupě
Do oboru pivovarství zavedl teploměr. Naučil sládky vařit pi ...
komentář: pivo
anonym
Rakovar 560
Tohle pivko se objevilo na Vánoce 2017 v Bille, a tak jsem h ...
novinka
Česká republika: výstav a export piva a sladu
Čísla výstavu, výroby a exportu Českého pivovarství za rok 2 ...
komentář: pivo
anonym
Bertold Světlé výčepní 3,5%
Je to nejlepší pivo na českém trhu sládek má zlaté ručičky.