Altbier/ Alt

Altbier přeloženo z němčiny jako "staré pivo" (souvislost s prodlouženou dobou ležení) nebo také latinského slova „altus“ (souvislost se svrchním kvašením). Je původem z oblasti Rýna, z Düsseldorfu. Pivo vyrobené ze směsi ječného a pšeničného sladu (asi 10%), kvašené, při teplotách 14 - 16 °C. Barvu má tmavě jantarovou až tmavě hnědou (barvící nebo tmavý slad). Celkově působí čistým, svěžím a chuťově plným dojmem, často se sušším dozníváním. Ve vůni jsou cítit nízké koncentrace esterů a hlavně jemné sladové aroma. V chuti je sladové, s vysokou hořkostí. Říz je vysoký. Kvašení je za vyšších teplot, dokvašování za studena. Diacetyl ani chladový zákal nejsou přípustné. Servíruje se o teplotě okolo 10 °C. Alkohol téměř vždy okolo 4,8% obj..
Slad: ječný, pšeničný
Kvašení: spodní, svrchní
Druh: polotmavé, jiné
Podobné styly: Amber/ Red Lager
Původ: Německo
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
recenze: pivo
HD Hoptimist IPA 15°
Poměrně dost nachmelené silnější pivo významné hořkosti. Chy ...
recenze: pivo
Bc.
Primus
Svítivě zlatá barva se sněhovou, bublinovatou a plytkou pěno ...
recenze: pivo
Bc.
Bernard IPA - India Pale Ale
Téměř čirá barva, velmi světlá. Pěna vzdušná, připomíná našl ...
komentář: pivo
Sibeeria/Freigeist/Raven Ikaros
Zajímavá doplňující informace. Člověk be čekal, že bylo uvařeno v Ravenu
komentář: pivo
Sibeeria/Freigeist/Raven Ikaros
vařeno v pivovaru Eittinger Fischer Bräu
komentář: pivovar
anonym
Riegrovka, Olomouc
Moc dobrá pivka.
komentář: pivovar
anonym
U Čápa, Příchovice
Mohu doporučit, pivo bylo chutné a obsluha výborná. Jsem sbě ...
novinka
Test ukazuje, že Český ležák je lepší.
MF DNES otestovala dvanáct světlých čepovaných ležáků z velk ...
komentář: pivo
anonym
Valašský Vojvoda 12°
Prostě skvělé musíš zkusit.
komentář: pivovar
U Zlatého Srnce, Srní
Se zmenou provoznich doslo ke zhorseni obsluhy i jidla. Puvo ...
novinka
Právovárečné měšťanstvo se soudí s Prazdrojem
Soud v Praze neuznal nárok na ochranné známky Prazdroje Práv ...
komentář: články
Pivní styly
Promiň, ale Tvoje srovnávání se savci není na místě - je vce ...
komentář: články
Pivní styly
Pěkný výklad. Jejich chování popisuješ přesně. Jen si myslím ...
komentář: články
Pivní styly
Jak to napsat? Mno, při ukončení obou kvašení (svrchního i s ...