Sahti

Sahti je finské zemědělské stavení. Odtud pochází ze 16. století i pivo Sahti, které se vařilo v saunách a jeho renesance nastala v době americké prohibice. Hlavně v domácnostech západní Evropy přežilo dodnes. Pivo se většinou připravuje infuzně, z různých druhů sladovaných i nesladovaných obilovin (nejčastěji z žita a ječmene v poměru 1/1), někdy dokonce ze zkvašeného chleba. Hotová sladina se scezuje přes jalovcové větvičky, někdy se do něj přidávají i jalovcové bobule. Jalovec nahrazuje chuťové a konzervační vlastnosti chmele. Scezením sladiny přes jalovec v ručně dlabaných žlabech (tzv. kuurna) lze dílo považovat za hotovou mladinu, protože už se většinou sladina vůbec nevaří. Kvašení je svrchní. Probíhá v dřevěných džberech za pomoci pekařských kvasnic. Po prvním dnu hlavního kvašení pivo leží 1 – 2 týdny v teplotách 8 – 12 °C. Sladové, plnější, zakalené pivo. V chuti jsou cítit banány a fenoly připomínající Weizen, ovšem chuť doplňuje jalovec a silný diacetyl, s tóny kvasu. Díky kyselým tónům a trpkosti lze najít podobnost i s Lambiky. Sahti patří mezi registrované a chráněné potraviny v EU. Dnešní Sahti je ve Finsku považováno za slavnostní farmářské pivo, podávané při výjimečných příležitostech. Trvanlivost Sahti je velmi malá a uvádí se do dvou týdnů. I dnes existují pivovary, které komerčně produkují Sahti. Servíruje se s pikantními sýry. EPM je běžně okolo 18°. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 7 až 11% obj..
Slad: pšeničný, jiný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé, polotmavé, jiné
Barva piva: 8 - 44 EBC
Teplota servírování: 2 - 7°C
Sklenice:
Podobné styly: Weissbier/ Weizenbier, Lambic
Původ: Skandinávie a Pobaltí
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Zubr Grand 11°
Pivo ze zvláštní umělou vůní rychle opadající pěnou v chuti ...
hodnocení: pivo
Medlešický ležák tmavý 12°
Tmavý ležák takový nevýrazný, pěna rychle opadá a pražené tóny v chuti malé intenzity nic moc
hodnocení: pivo
Medlešický ležák světlý 12°
Dobře pitelný ležák s kroužkující pěnou nižší říz a chuť sladovější s nižší hořkostí
hodnocení: podnik
pivovarská hospoda Medlešice
Taková klasická pivovarská nálevna s ochotným panem výčepním
recenze: pivo
Adler IPA 15
No tahle IPA je takový pokus není to úplně vychytané rychle ...
komentář: pivovar
Excelent, Rýmařov
Uzavřeno v srpnu 2022
hodnocení: podnik
restaurace U Černého Medvěda, Jablonné nad Orlicí
Překvapivě velký výběr piv s ochotnou a vstřícnou obsluhou ...
hodnocení: podnik
restaurace Pod Kyčmolem, Horní Lomná
Ochutnáno: 4 druhy piv (2 x návštěva)(2017)(2024)
recenze: pivo
Ježek Dukla 12
Jasná zlatá barva, bohatá kroužkující pěna, silný říz a stře ...
komentář: podnik
anonym
restaurace Pivovar Příšov
Zrušeno, zavřeno.
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Dokonalé a osvěžující pivo pro každou příležitost!
komentář: pivovar
anonym
Proud, Plzeň
Jo a proud obráceně je “duorp”…
recenze: pivo
Welzl 11°
Dobrý ležák s krémovou pěnou středním řízem i pitelností. Vů ...
nový podnik: restaurace
komentář: pivo
anonym
Opočenský Baron Vilémovo dělo 12°
Ochutnáno na zámku i v pivovaru kde mají skvělé letní poseze ...