Grodziskie

Grodziskie/ Piwo Grodskie bylo Polské, pšeničné, svrchně kvašené, lehké, nakuřované pivo, přezdívané jako „Polské šampaňské“ kvůli výrazné šumivosti. Vyrábělo se hlavně ve 14. až 15. století. Poslední várka piva Grodziskie byla uvařena v roce 1993, Grodzisku Wielkopolskim (Browar Grodzisk), který převzal nadnárodní pivovar Lech z Poznaně a pivovar Grodzisk zavřel. V současné době se vaří jen podomácku. Pivo bylo velmi živé, s vysokým, až štiplavým řízem a sušším dozníváním. Kvašeno bylo krátkou dobu kombinací různých kvasnic, při vyšších teplotách, které nesměly produkovat charakteristické rysy piv weizen, jako banán a hřebíček. Filtrování piva bylo prováděno pomocí vyziny (látka z měchu z jeseterovitých ryb). Do lahví se před plněním přidávalo trochu mladého piva nebo cukru aby sekundární dokvašování v lahvích bylo intenzivní a omezila se možnost zkysnutí piva. Tím se ovšem dosahovalo i vysokého obsahu CO2, proto přezdívka „Polské šampaňské“. Grodziskie bylo bledé, jasné, s vysokou a držící pěnou. Vůně je slabě nakouřená, mírně chmelová, bez náznaku kyselosti. V chuti může být středně nakuřované, s charakterem pšeničného sladu, nakuřovaným na dubovém či bukovém dřevu. Příchuť šunky, nebo slaniny je však nevhodná. Hořkost byla jemná, bylinná nebo květinová, po polské chmelové odrůdě Lublin, jež je velmi blízká českému ŽPČ. Možné bylo rozeznat slabé jablečné, či hruškové estery. Vjem kyselosti byl nevhodný. Vařilo se na EPM 7,0 – 8,5 %, hořkost 30 – 35 j. IBU, s malým množstvím alkoholu 2,5 – 3,0 % obj..
Slad: pšeničný
Kvašení: svrchní
Druh: světlé
Podobné styly: Berliner Weisse, Rauchbier
Původ: Polsko
Pivní styly - přehledný seznam
Nově na BeerWeb 
hodnocení: pivo
Raven Double Black Cream IPA 20°
Výborná tmavá a velmi silná Double IPA chuti hořké čokolády, ...
hodnocení: pivo
Sibeeria Zima 2016 24°
Celkem dobrý Barley Wine od Ruslana ze Sibeerie, ochutnaný 30.12.2016 v pivním baru BeerGeek.
hodnocení: pivo
Sibeeria Lollihop IPA 15°
Velmi dobrá IPA vyšší hořkosti, ochutnaná mnohokrát, poprvé ...
recenze: pivo
Yetti 11°
Nevýrazné nakyslé v podstatě nijaké pivo s hořkostí pelyňku v ocase. Nic moc
novinka
ČR: o pivo v plechu roste zájem
První plechovkové pivo se objevilo v USA již před 80ti lety. ...
komentář: pivovar
anonym
Pivovar Boršov, Praha
Personalu jde jen o nase penize, pivo obstojne standardni, a ...
recenze: pivo
Řeholník 16°
Piva typu IPA příliš nevyhledávám, ale tohle mne příjemně př ...
recenze: pivo
Konrad Christmas Beer
Pivo od Konrada mi chutná, a tak jsem nemohl nevyužít přílež ...
komentář: pivovar
anonym
Millénium, Ústí nad Labem
Výborné pivko plné chuti. Čím víc ho piju, tím víc chutná! J ...
novinka
František Ondřej Poupě
Do oboru pivovarství zavedl teploměr. Naučil sládky vařit pi ...
komentář: pivo
anonym
Rakovar 560
Tohle pivko se objevilo na Vánoce 2017 v Bille, a tak jsem h ...
novinka
Česká republika: výstav a export piva a sladu
Čísla výstavu, výroby a exportu Českého pivovarství za rok 2 ...
komentář: pivo
anonym
Bertold Světlé výčepní 3,5%
Je to nejlepší pivo na českém trhu sládek má zlaté ručičky.